Picioarele devin maini, mainile aspira stanca, intreg corpul se lipeste de zidul din piatra si apoi se desparte de el ramanand intr-un echilibru fragil, pe care o simpla adiere de vant il poate anihila. Primejdia pandeste din toate partile, iar incordarea atinge cote maxime. Fiecare colt, fiecare rugozitate, orice denivelare sau fisura trebuie folosite cu chibzuinta. Adaugand intelepciunii forta si agilitate, te poti conecta la natura prin geologia ei verticala.
Datorita escaladei moderne si noilor ei tehnici, performantele lui Spiderman ies din teritoriul efectelor cinematografice speciale si devin un apanaj al curajului si al priceperii umane. Un veac de ascensiune Escalada (climbing) pura a implinit deja un veac de existenta. Radacinile ei, fie ca este vorba de catararea pe bloc, fie de cea pe faleza, trebuie cautate la sfarsitul secolului al XIX-lea. Fontainebleau in Franta, Lake District in Marea Britanie si Dresda in Germania sunt leaganele acestui sport al carui prestigiu a crescut simtitor abia incepand cu anul 1990, cand, gratie eforturilor mediatice ale unui Patrick Edlinger, climbing-ul s-a instalat definitiv in imaginarul colectiv si a devenit sport de masa.
Pana spre 1970, escalada a fost pusa in umbra de popularitatea si mediatizarea uriasa de care beneficia alpinismul. Gloria cuceririi celor mai semete piscuri alpine sau himalayene nu suferea comparatie, in ochii multora, cu efortul si dibacia pe care le presupunea atingerea varfului unei faleze. Gratie unor temerari care au presimtit dimensiunea spirituala si sportiva a escaladei, aceasta a incetat sa mai fie un vestibul al alpinismului, o forma de pregatire sau de antrenament pentru cucerirea muntilor. Dezvoltarea ei s-a facut in umbra, prin stradania unor benevoli pasionati si, ulterior, prin intermediul unor mici cluburi si asociatii.
Astfel, numeroase locatii pentru escalada au vazut lumina zilei oarecum „clandestin”, fara sa fie recenzate de organisme nationale sau internationale. Pana in anii ‘80, escalada putea fi realizata cu orice mijloace (inclusiv cu puncte si materiale de siguranta). De atunci incolo, puristii din domeniu au inceput sa ceara interzicerea oricaror mijloace artificiale de sprijin. Polemica intre cele doua tabere continua si in zilele noastre. Fie ca va atrag punctele de vedere ale uneia sau ale alteia, e bine sa aveti la cingatoare, intotdeauna, punga cu praf de magneziu, pentru ca mainile, nu doar in preajma pericolului, transpira.
FACTS
Cotatii